BrottÖvrigt Blåljus

Skydda ditt hem

Så kan du lura inbrottstjuven

När semestern får ett tråkigt slut

Semester tillsammans med familjen och släktingarna är en av årets höjdpunkter. Men alltför många gånger har glada barnfamiljer kommit hem till ett hus som haft besök under tiden de varit bortresta. Villainbrott är ett stort problem. Men det finns många sätt att göra det svårt för tjuvarna. Till exempel så är samarbete- grannsamverkan- ett utmärkt verktyg i kampen mot objudna gäster.

Du som är villaägare behöver prata med dina grannar. Samla alla till möte och diskutera saken. Att inte resa bort samtidigt, parkera på varandras uppfarter och ta in posten åt de som är bortresta är en bra början. Men det finns mycket annat som är bra. Hus där det hänger tvätt ute på tomten kan få tjuvarna att tveka. Men däremot är automatiskt inställda lampor inte lika säkert. Det är en sak som inbrottstjuvar lär sig att genomskåda.

Tänk på att insidan av huset också måste se bebodd ut, om tjuven vågar sig in. Be din närmaste granne att städa, titta lite på TV eller kanske sova en natt i ditt hus. En skicklig tjuv observerar sådant här och märker att någon precis har varit hemma. Grannarna kan säkert också förvara livsmedel hos dig. Ett tomt kylskåp ger tydligt och klart besked om hur det verkligen ligger till.

 

Ett larm är alltid bra

 

Blått Ljus, Larm, Siren, Rädda, Brandmän, Nödsamtal

Bild:Pixabay.com

Ett av villaägarnas bästa redskap i kampen mot inbrott är ett tjuvlarm. Dessa finns i alla möjliga utformningar och prisklasser. Allra billigast är att sätta upp klisterlappar på dörrar och fönster där det står att egendomen skyddas mot inbrott. Tjuven vet ju inte att det inte är sant, och detta kan faktiskt räcka för att han eller hon ska hålla sig borta. Om du inte vill ta risken så ska du tala med någon firma som arbetar i branschen. De kan lätt hjälpa dig att installera ett äkta larm som verkligen kallar polis och grannar till platsen.

Hundar har i alla tider varit bra på att förhindra inbrott. En stor, stark vakthund skrämmer snabbt bort alla som går in där de inte får vara. Om du känner någon som äger en respektingivande hund så prata gärna med husse eller matte. Bjud dem på en semester i ditt hem under tiden du är borta, om de  inte har andra planer. Eller be någon boende i grannskapet att lämna sin hund hos dig en stund varje dag.

Ett annat alternativ är att du skaffar dig en elektronisk vakthund. Denna typ av larm låter som en ilsken hund och kan skälla och morra mycket verklighetstroget. Ljudet av hundskall är något av det värsta som en inbrottstjuv vet. En katt kan också ha effekt men i allmänhet så är hunden bättre i sammanhanget.

Göm dina värdesaker

Hur bra du än skyddar ditt hus så får inte värdesakerna ligga framme fullt synliga. Göm tavlorna i källarförrådet, ta med dig din bärbara dator på semestern och lägg in guld och smycken i ett bankfack. Saker som är av sentimentalt värde bör du också gömma undan för att skydda dem mot förstörelse. Om du vet att dina viktigaste och dyrbaraste ägodelar är säkra så kan du känna dig lugn på semestern. Då kan du åtminstone säga att det kunde ha varit värre om du blir drabbad.

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button