BlåljuspersonalBrott

Småsnatteri som kan få konsekvenser

mode, inneprylar, mobiler

Snatterier

Att vara sugen på en chokladbit just då. Det där läppstiftet som man aldrig har råd att köpa. Den nya modetröjan. Spänningen att komma ut från affären utan att bli upptäckt. Vad är det som gör att unga snattar i affärerna? Småsnatteri kan få konsekvenser.

Så länge det rör sig om en engångsföreteelse är det nog många som har gjort detta en gång i sitt liv utan att de har blivit tagna för det. Men andra kanske började stjäla fler saker, dyrare saker inte bara för eget bruk utan för egen förtjänst. Sälja vidare.

Ordet ”snatteri” använder man inte längre utan det går numera under rubriken ”ringa stöld.”

Följder

Men vad händer om den som snattar blir tagen av till exempel en väktare i affären? Först tar väktaren den misstänkte åt sidan efter att denne passerat kassan och visiterar den misstänkte. Därefter blir polisen tillkallad och man inleder förhör. Om personen i fråga är under 18 år ska utredningen gå så snabbt som möjligt. Högst sex veckor får det ta innan åklagaren väcker åtal eller lägger ner målet.

Straffet beror naturligtvis på värdet av det stulna, den åklagades ålder samt om det är första gången de blir tagna. Är det stulna under 800 kronor så räknas det som ringa värde. Vanligtvis blir det böter samt registrering i belastningsregister. Namnet finns då kvar i detta register i upp till fem år. Stölden kan också innebära upp till sex månaders fängelsestraff i vissa speciella fall.

Är personen under femton år kopplas skola, socialtjänst, fritidsverksamhet samt föräldrar in. Som tidigare sagts, småsnatteri kan få konsekvenser.

Den vanligaste åldern för just snatteri är mellan tretton och sjutton år och det är fler flickor än pojkar som begår dessa brott.

Oftast är då dessa ringa stölder en engångsföreteelse, men det kan även trappas upp och bli till allvarligare brott. Snatterierna i butikerna har ökat med åren mycket beroende på dålig ekonomi, att ungdomarna känner sig tvingade att bära märkeskläder för att få vara med i gängen och inte bli mobbade.

De som fortsätter med stölderna i mer och mer avancerade former kommer oftast från problemområden. Dåliga hemförhållanden med skilda föräldrar, alkohol, missbruk, invandrarbakgrund kan ha betydelse. Men långt ifrån alla i denna grupp blir kriminella precis som de som kommer från motsatta förhållanden likväl kan finnas med i riskgrupperna för snatteri.

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button