ArtiklarÖvrigt

Snö is och halkolyckor

akutvård, skador,

Snö is och halkolyckor

Vit faller snön på marken och lyser upp mörka, korta vinterdagar. Snön samlas på hustaken och stora istappar kan bildas, trottoarerna förvandlas till is. Snö, is och halkolyckor hör vintern till.

Akutvården

Akutvården kan lätt bli överbelastade när den första snön med halka anländer och alla halkolyckor är ett faktum.

Vilka kroppsdelar blir oftast drabbade?

Främst drabbas den som fallit omkull av fraktur av över- eller underarm, handled, skuldra, fotled eller kanske till och med hjärnskakning.

Vad gör man om olyckan är framme?

Om nu inte något är brutet så bör man använda en elastisk linda och kanske en mitella vid skada av någon del av armen. Är det foten som har blivit skadad så gäller det elastisk binda även där samt högläge av benet.

Vård

Om det drabbade området svullnar upp, det gör mycket ont eller man får ont i huvudet bör man söka akutvården för bedömning.

Vilka kan bli drabbade?

Vem som helst kan faktiskt bli drabbad när olyckan är framme. Barn, unga som gamla. Men svårast blir det för 80+ som oftast råkar ut för höftfraktur och kanske redan lider av benskörhet. Sjukhusvistelsen kan bli långvarig för dem och ofta får de fortsatta besvär livet ut.

I städerna

Det är fastighetsägarnas ansvar att se till att ingen snö eller livsfarliga istappar kan rasa ner på gående och att trottoarerna är saltade eller sandade. En fastighetsägare kan bli skyldig straffrättsligt och skadeståndsrättsligt om hen inte har vidtagit de behövda åtgärderna.

Att minska risken

Det bästa hjälpmedlet är dubbskor eller broddar, vilka många drar sig för att använda i alla fall broddarna då man ju måste ta av sig dem om man går in i någon affär eller andra ställen inomhus. Ta det lugnt när ni är ute och går och spring inte!

Ha roligt ute i snön i vinter, men var försiktiga, för den roliga vita isen och snön kan fort bli farlig

 

Källor:

https://www.mindoktor.se

https://www.forvaltarforum.se/

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button