ArtiklarInrikesÖvrigt

Sparkstöttingen

Svensk uppfinning

Sparkstöttingen var ett vanligt inslag förr i tiden. Hur för man då fram en sparkstötting? Jo med ena foten på en av medarna och så sparkar mena fart med den andra foten och kan sedan vila ett tag medan sparken rör sig framåt. Man kan komma upp i en hastighet av 30 km/timmen vid bra underlag som is eller hårt packad snö.

Räknas som gångtrafik

Sparken räknas som fotgängare och ska således inte framföras på gatan utan på trottoaren på vänster sida. Ett praktiskt fordon att ta sig fram med under vintern. Händigt att få hem saker på genom att sätta det inköpta på sitsen. Sitsen var även bra till att använda som samåkning där en annan person kunde sitta. Nu för tiden ses detta praktiska fordon inte så mycket. Kanske på grund av mindre snö i större delar av Sverige och då alla trottoarer måste hållas halkfria och sandas eller saltas. Då blir det omöjligt att ta sig fram med en sparkstötting.

Svensk uppfinning

Sparkstöttingen är en svensk uppfinning som uppfanns under senare delen av 1800-talet med rötter i Norrland naturligtvis, där det oftast är vanligare med snörika vintrar. De första sparkstöttingarna var gjorde helt i trä, men blev då väldigt svåra att styra så senare gjordes medarna av stål för lättare hantering. Det var Orsasparken som patenterades 1909 av Erik Timander och Anders Bertas i Orsa.

Populärast

Under 40-talet var sparken som populärast och J Malmquist & Son i Växjö tillverkade 135 tusen sparkstöttingar per år.

Världsrekord och tävlingar

Ja, sparkstöttingen var så pass populär att man till och med anordnade tävlingar och satte världsrekord med detta praktiska fordon att ta sig fram med på snö underlag. Nils Masgård lyckades komma upp i 88,76 km/timmen med sin sparkstötting på Väggen i Hundfjället i Sälen den fjärde maj år 1995. Befolkningen i Lycksele gjorde ett annat rekord år 1993 då 1085 sparkar blev ihopsatta i en lång rad.

Var använde man sparkstöttingen?

Även våra grannländer Norge, Finland och Island var flitiga använder av sparkstöttingen. Men till viss del blev den även populär i Danmark, USA, Kanada och Ryssland men inte så vanlig där.

Källa:

http://www.svensktuppfinnaremuseum.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button