BrottÖvrigt BlåljusPersonrån

Stöld av bildelar ökar markant – dessa bilar är mest drabbade

Under de senaste åren har stöld av bildelar exploderat i Sverige. Stölderna kostar försäkringsbolaget mångmiljonbelopp varje år. Ärendena har tidigare utretts under kategorin "inbrott i bil" men på grund av ökningen av fall har Polisen skapat en egen kategori vid namn "stöld av bildelar".

Stöld av bildelar ökar markant

Stöld av bildelar skiljer sig från övriga inbrott i bilar då personer stjäl lösa föremål. När inbrott i en bil sker för att en person ska stjäla till exempel en telefon, plånbok eller väska anser Polisen detta som impulsiva handlingar. Vid stöld av bildelar så kan man beskriva de som ligger bakom för att vara organiserade stöldligor, inriktade på särskilda bilmärken och komponenter.

Störsändare

Brotten blir ofta utförda i områden där det finns gott om nya och exklusiva bilmodeller. Vilket ofta leder till att flera personer inom ett litet geografiskt område ofta blir drabbade samtidigt. Stölderna av bildelar sker ofta på nätterna med hjälp av elektroniska verktyg, så kallade störsändare, som stör ut fordonets låsning eller blir uppfattad som om det vore original nyckeln till bilen.

På Polisens hemsida framgår det att de vanligaste bildelarna som blir stulna är rattar och air-bags. Stölder av instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar förekommer också.

De bilar som främst är utsatta är de nyare modellerna av BMW, Mercedes och Volvo.

Katalysatorer

En bildel som i hög grad blivit stulen den senaste tiden är katalysatorer. Polisen beskriver att de blir utförda från Sverige för att bli nedbrutna och sedan bearbetade för att kunna utvinna ädelmetaller.

Fram till sista augusti i år hade 17 455 stölder blivit anmälda. Enligt statistik från Stöldskyddsföreningen är det en ökning med 46 procent från samma period förra året. Ur statistiken framkom även att den mest utsatta bilen för stöld av katalysatorer var Toyota.

Källförteckning:

https://www.bra.se/download/18.62c6cfa2166eca5d70e3f4c/1551694897656/Faktablad_Stold_ur_eller_fran_fordon.pdf
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bilstold/

https://www.larmtjanst.se/Aktuellt1/Nyheter/2020/stolderna-av-bildelar-fortsatter-att-oka/

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button