ArtiklarBrott

Svenska IS-kvinnor tillbaka till Sverige – det här händer nu

I september har de första svenska IS-kvinnorna kunnat utvisas från läger i norra Syrien tillsammans med sina barn. Svenska IS-kvinnor tillbaka.

Totalt rör det sig om 18 kvinnor som ska bli utvisade från Norra Syrien och 26 barn varav majoriteten av dessa har blivit födda i IS-lägren. Om dessa 18 kvinnor tillsammans med sina barn fortfarande finns i lägren går inte att säga med säkerhet. Svenska IS-kvinnor har tidigare blivit smugglade till Sverige eller lyckats fly sedan den kurdiska självstyret gick in i IS-lägren al-Hol och Roj. Svenska IS-kvinnor tillbaka i Sverige.

Bevisning svår

Beslutet om utvisning togs i juni i år då det kurdisk självstyret tidigare frihetsberövat IS-anhängare, däribland de svenska IS-kvinnorna, på grund av att de blev bedömda att ha utgjort ett säkerhetshot. Det visade sig inte finnas tillräckliga bevis för att fälla kvinnorna på plats. Sverige har enligt Utrikesdepartementet ansvar för att ta emot svenska medborgare som inte kan bli åtalade.

Bevisföringen skiljer sig åt mellan män och kvinnor som deltagit i terrorsekten. Det som gör det svårare när det kommer till IS-kvinnorna är att de mestadels befunnit sig i hemmet, till skillnad mot IS-männen som ofta förekommer i videos och andra material när de begår brott.

Fram tills förra året var det är inte olagligt att ansluta sig till IS. Eftersom de tre kvinnorna som nu anlänt till Sverige valde at ansluta sig till terrorgruppen innan det de facto var olagligt i Sverige försvårar Polisens arbete ytterligare.

Mottagandet av kvinnorna


Personal från svenska Utrikesdepartementet är på plats i Syrien för att ta emot kvinnorna. Oavsett vart kvinnorna kommer ifrån i Sverige blir dom flugna de till Arlanda via Turkiet i mindre grupper.  Måndagen den 6 september anlände tre av IS-kvinnorna tillsammans med sina sex barn till flygplatsen. De möttes av medicinsk personal, Polisen, anställda vid Migrationsverket samt Socialtjänsten.

De Svenska IS-kvinnor som anländer till Sverige kommer så fort som möjligt att bli utredda för krigsbrott.

En av de tre kvinnorna kunde snabbt bli släppt utan misstanke för brott. De andra två blev släppta dagen efter deras ankomst, den 7 september, men misstankar om brott kvarstår. De båda kvinnorna är misstänkta för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.

Barnen till kvinnorna har blivit omhändertagna av Socialtjänsten enligt LVU, lagen om vård av unga.

Källförteckning:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forundersokningar-mot-atervandare-fran-is-kontrollerade-omraden
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/is-kvinnor-till-sverige
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anhallna-is-kvinnorna-slappta-men-misstankarna-kvarstar

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button