BrottÖvrigt Blåljus

Tillvaron som prostituerad

Det är inte förbjudet att sälja

Tjänster till salu

Att sälja sig själv för pengar har länge ansetts som något av det fulaste och smutsigaste man kan göra. Särskilt i gamla tider. Då sågs den här sortens kvinnor knappt ens som människor. Men bland kvinnorna själva var åsikterna delade. Alla hade faktiskt inte blivit tvingade till det. Säkert fanns det till och med de som trivdes med att ge  ”lite kärlek” för pengar. Kunder fick de, även om det var hård konkurrens. Under till exempel 17- och 1800- talet fanns det gott om villiga flickor på Stockholms gator och de fick utstå både fula benämningar, skällsord och inte minst fysisk misshandel. Tillvaron som prostituerad var inte alltid lätt. Men vad gjorde man inte för pegar?

Tillvaron som prostituerad

Även i 1900- talets Stockholm förekom ivrigt försäljning av sexuella tjänster. Särskilt längs Malmskillnadsgatan på Norrmalm pågick denna verksamhet. Utan att låta sig bli hindrade av polisen träffades köpare och säljare relativt öppet och gjorde upp sina affärer. Men idag har kvinnor och män blivit lite försiktigare. Sedan 1999 är det förbjudet i svensk lag att köpa sexuella tjänster. Försäljningen har av någon anledning ännu inte blivit kriminaliserad.

Inte förbjudet överallt

När den nya sexköpslagen kom så lyckades den inte lösa problemet. Dels är det många personer som köper i skymundan. Den digitala värld vi nu lever i har givit också denna bransch nya möjligheter. Men framför allt så behöver de svenska sexköparna inte resa långt för att komma utom räckhåll för vad som blivit bestämt i hemlandet. I flera europeiska länder, till exempel Danmark, Holland och Tyskland, är verksamheten fullt laglig. Där skäms inte klubbägarna för att sätta upp stora skyltar ut mot gatan och sedan lugnt invänta besökare. Svenska turister är mycket välkomna. Detta har orsakat en del upprördhet bland allmänheten. En lång rad sexualbrott är förbjudna i hela världen. Dit borde även handel med sexuella tjänster räknas, anser flera.

Kärlek, Pengar, Vuxen, Sex, Prostitution, Anal Plug

Bild: Pixabay.com

Att resa utomlands och begå en gärning som är brottslig hemma med legal i landet man besöker är visserligen inte bra gjort, men ingenting man kan bli dömd för. Detta är ett kryphål som många har lärt sig att utnyttja.

Kärlek för pengar

En omdiskuterad fråga är varför människor alls vänder sig till prostituerade. Det finns många svar. Ett av dem är nog att många män känner sig ensamma utan vare sig fru, sambo eller flickvän. Då kan de ibland tänka sig att betala för att få sina behov tillfredsställda. Straffet för sexköp i Sverige är för det mesta böter. Enstaka gånger kan kortare fängelsestraff förekomma. Detta är inte alltid avskräckande för personer som vill ha sällskap.

De verkligt kriminella i det här sammanhanget är de personer som står bakom det hela. Att tvinga kvinnor till prostitution kan jämföras med forna tiders slavhandel. Några som drabbas av detta mår så psykiskt dåligt att de tar sina liv. Brottet kallas för koppleri och ger- i den mån det avslöjas- långa fängelsestraff. Men dessa brottslingar är väldigt svåra att komma åt. Trots att lagen gör sitt bästa så är detta säkert en verksamhet som kommer att bestå länge än.

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button