ArtiklarÖvrigt

Tjuvarna som hjälpte folket

Fantasins berömda hjältar

Ombytta roller

I vanliga fall så är lagens män rättvisa människor medan tjuvarna terroriserar folket. Men några gånger har det varit tvärtom, tjuvarna som hjälpte folket. Robin Hood var till exempel en välkänd laglös. I böckerna av den amerikanske författaren Howard Pyle kämpade Robin mot den tyranniske prins Johns orättvisa styre. Tillsammans med många andra män som stod utanför prinsens hårda lagar gjorde han den stora Sherwoodskogen till sitt hem. I närheten fanns staden Nottingham där invånarna hade det mycket svårt. Men sheriffen i den staden beklagade sig också. Varför skulle just han tampas med Robin Hood?

I bandet av fredlösa som utförde hjältedåd märktes lille John, som trots namnet var en jättelik kämpe och Robins närmaste vän. Även munken broder Tuck, trubaduren Allan från dalen och den listige Will Scarlet fanns med. Robins stora kärlek Marion hade också avgörande betydelse för handlingen. Endast för hennes skull beklagade han att lagen sökte honom eftersom hon var en respekterad adelsdam.

Verkligheten bakom myten

Flera människor har undrat över om Robin Hood verkligen bara är en fantasifigur. Historikerna har dock kommit fram till att visserligen kan det ha funnits flera liknande personligheter i medeltidens England men just denna karaktär är ett påhitt av författaren. Staden Nottingham finns däremot i högsta grad. Turismen är en viktig näring för stadsborna som gläds åt sin berömde hjälte. Sherwoodskogen har idag blivit en park där besökare är välkomna.

Berättelserna om hur Robin och hans band lurar sheriffen i Nottingham och tar tillbaka orättvist indrivna skattepengar är många. Böckerna- och filmerna- finns i stort antal. Den första långfilmen kom 1922. Fram till dagsläget har den följts av många, till exempel ” Prince of Thieves” från 1991. Då fick Kevin Costner bevisa att han var tjuvarnas prins. Två år senare gjorde regissören Mel Brooks en parodi där han drev ganska vilt med legenden. Filmen lockade till flera glada skratt.

Brev, Z, Versal, Alfabet, Abc, Guld, Lutning, Gul Brev

Bild: Pixabay.com

En annan hjälte bland tjuvarna som hjälpte folket

Historien om en listig tjuv som står på folkets sida är inte unik. I början av 1800- talet kämpade en man för folket i Kalifornien. Zorro- spanska för ” räven” gömde sig bakom en mask. På dagarna var han en bortskämd, musikaliskt begåvad rikemansson. Men på nätterna blev han den bäste fäktaren och skickligaste ryttaren man kunde tänka sig. Den spanske kommendanten som styrde Los Angeles hade under lång tid drivit in höga skatter och tvingat indianerna i trakten till slavarbete. Men plötsligt var det slut på friden. Folket hade fått en förkämpe och kampen hade börjat.

Zorro dök upp första gången 1919 i en roman av författaren Johnston McCulley. Men till skillnad från Robin Hood ,som blev mest känd tack vare de berömda böckerna, så är det framför allt TV- serierna, och filmerna, som gjort Zorro välkänd. Även här finns en bit av verklighet med i bilden eftersom historien beskrivs korrekt. Kalifornien styrdes på den här tiden, liksom Mexiko , av Spanien. När Mexiko blev självständigt år 1821 övergick Kalifornien till att bli en del av det mexikanska imperiet. Många modiga män gjorde säkert sitt bästa för att motarbeta orättvisorna som rådde men just räven Zorro har avskrivits som en produkt av författarens fantasi.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button