Djur

Tjuvskyttar är ett stort problem

Olaglig jakt är alltför vanligt

På jakt ska vi nu gå

 

Nu kommer den tid på året då jägarna går till skogs för att inleda årets älgjakt. För dig som vill delta är det mycket som måste göras först. Bland annat måste du ha jägarexamen och veta exakt hur du ska handskas med ditt vapen. Allt måste skötas enligt stränga regler.

Men det finns många som är mindre nogräknade. Tjuvskyttar har alltid funnits i vildmarken och utgör än i dag en stor fara för både djur och människor. Den illegala handeln med kött och skinn från älgar och rådjur omsätter mycket pengar. Det finns många människor som är beredda att ge sig till skogs vilken tid på året som helst och skjuta djur med vapen som de oftast skaffat sig på olagligt sätt.

En stor fara

 

Förutom att tjuvskyttar bryter mot lagen så skapar de många andra problem ute i naturen. Till exempel kan sårade djur råka i panik och komma rusande mot människor som inte är ont anande. På hösten vet friluftsmänniskor om att de måste vara försiktiga. Men på vintern, våren och sommaren kan detta bli  en mycket obehaglig överraskning för människor som är ute på promenad.

Olaga jakt har förekommit i hundratals år. Under den tiden har mycket varit sig likt. Vapnen har förstås förändrats och blivit mer effektiva under årens lopp men det huvudsakliga syftet är detsamma nu som då. Att få mat och pengar till hushållet. Förr i tiden var det framför allt mat som jägarna ville åt. Många desperata fäder och makar smög sig till skogs för att skaffa föda till sina svältande familjer. Rädslan för fogden och ordningsmakten måste de försöka glömma.

Mycket sker av misstag

 

Men långt ifrån alla jägare som döms för tjuvskytte och jaktbrott har uppsåt. Om jaktlyckan är god händer det ofta att ivriga jägare skjuter fler djur än vad som är tillåtet. Var skottet avlossas har också mycket stor betydelse. Nära tättbebyggt område är det alltid förbjudet att skjuta även om jag har perfekt sikt och det inte finns anledning att tro, att någon olycka kan inträffa.

Jakt sysselsätter många personer. Du som är hederlig, noggrann och pricksäker får här en meningsfull sysselsättning. Men du som tjuvjagar får mest bara problem med polisen.

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button