ArtiklarÖvrigt

Undvik faror i advent

Var försiktig med ljusen

Julens tid är här

De sista veckorna före jul är en väldigt fin tid. Tomtenissar, julpynt och adventsljusstakar skapar trivsel och värme i många hem. Men det sistnämnda kan också vara farligt. Brandrisken ökar avsevärt under den här tiden på året och ljusen är en av de vanligaste orsakerna. För att undvika tragiska och kostsamma bränder finns det mycket att göra. Undvik faror i advent, så känns allt lugnare.

Börja med att tala med barnen. Förklara för dem att man måste vara försiktig med de fina ljusen och tala om att det lätt kan börja brinna. Om någon av de små är mörkrädd och vill ha ett ljus tänt så kan du skaffa en elektrisk ljusstake. De är mindre traditionella men även säkrare. Sådana här ljusstakar blir också väldigt fina med lite pynt. Kanske ska ni bara ha elektriska ljus den här julen? Om valet faller på stearinljus så måste du gå ett varv runt huset på kvällen och kontrollera att alla är släckta.

Andra åtgärder

Brandvarnare räddar liv. Skaffa därför minst en sådan. I ett stort hus är två eller tre nödvändiga. Testa att de fungerar ordentligt och skaffa extra batterier. Då kan hela familjen sova lugnt i vinternatten. Om du brukar ta promenader på kvällarna så kan du titta i dina grannars fönster extra noga. Det är viktigt att vara uppmärksam, speciellt om du ser ett ljussken av något slag.

Julbakelser, Vallmofrö Tårta, Julafton, Helgdagar

Bild: Pixabay.com

Julbaket är en kär gammal tradition. Nu ska du ha det trevligt tillsammans med familj och vänner. Men också nu måste du vara vaksam. Håll spisen under uppsikt så att ingen råkar bränna sig. Titta också på vad barnen blandar i degen och smeten. De är kanske inte så noga med att följa måtten exakt och kan ibland ta fel saker. Detta är mycket riskabelt för allergiker. Särskilt nötter är jättefarligt. För säkerhets skull bör en vuxen alltid baka nötkakorna. Håll också hasselnötter och liknande ingredienser utom räckhåll för de små.

Säkerheten utomhus

Det är inte bara inne i bostaden som det kan uppstå problem. När du sätter upp stämningsfull belysning utomhus så måste du först undersöka lamporna ordentligt. Förvissa dig om att de fungerar som de ska, annars kan en kortslutning lätt inträffa. Glöm inte att släcka också lamporna utomhus innan du går till sängs. Julprydnader i trädgården är fint. Välj gärna stora och tunga saker av brandsäkert material. Havrekärvar och halmbockar bör inte stå ute på kvällar och nätter. Man vet aldrig vad som kan hända. Till exempel kanske någon passerar förbi och tänder på kärven eller bocken ” för skojs skull”.

Den kanske viktigaste dekorationen är julgranen. Se till att den håller sig frisk och grön hela julen och att det alltid finns vatten i julgransfoten. Om granen blir torr så kan den lättare fatta eld om någon hänger tomtebloss på grenarna. Blossen sprakar och gnistrar så fint och känns säkert inte farliga. Men skenet kan bedra.

Källa:

http://www.polisen.se

http://www.sosalarm.se

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Se även
Close
Back to top button