ArtiklarBrottGängkriminalitetNarkotikabrott‎PersonrånStölder

När ungdomar möter kriminaliteten…

Vi måste hjälpa dem

Familjen betyder allt

Ett gammalt talesätt säger att ” det ska böjas i tid det som krokigt ska bli” och det gäller i högsta grad barn och ungdomar. De måste redan från tidig ålder ledas på den rätta vägen, annars kan många tråkiga saker hända., när ungdomar möter kriminaliteten. Ett av skälen till att unga människor börjar begå brott är att vuxenvärlden mött dem med tystnad och respektlöshet. Ibland förekommer också misshandel och hårda ord i bostaden, så att barnen inte vill vara hemma utan mest är med sina kompisar.  Om varken föräldrarna eller lärarna visar något intresse så vänder sig barnen istället till sina vänner. Det är också bra, åtminstone ofta. Men inte alltid.

Ute bland vännerna finns det ibland människor som inte fått lära sig vad som är rätt och fel. De försöker ofta locka unga, oskyldiga personer att göra dumheter. När hemmet och familjesituationen bara består av kaos händer det att några tackar ja.

Så börjar det när ungdomar möter kriminaliteten

 

Beretta, Pistol, Handeldvapen, Vapen, Skjutvapen

Bild: Pixabay.com

Väpnade rån är ett typiskt exempel på ungdomsbrottslighet. För den som själv varit rädd kan det faktiskt vara en skön känsla att skrämma andra. Men det som finns att ta är inte helt utan betydelse. Långt ifrån alla ungdomar har en egen mobiltelefon. Chansen att äntligen skaffa en kan vara svår att motstå. Fina klockor och smycken blir stulna av samma anledning. Dessutom kanske offret har pengar på sig och det går alltid åt. Vapen är ofta lätta att få tag på. I många fall är det mest för syns skull som unga rånare visar pistoler och knivar för sina offer. Det händer därför att rånoffer tragiskt nog blir skadade oavsiktligt. Ungdomar möter kriminaliteten i allt tidigare åldrar.

Misshandel är också vanligt förekommande. Den som – likt många barn i svårigheter- bär på mycket vrede och raseri känner ett behov att få utlopp för sina känslor. Det är så mycket som måste ut ur kroppen. Detta sker i många fall på oskyldiga människors bekostnad. På akutmottagningar och polisstationer har svårt misshandlade personer mer än en gång berättat hur han eller hon plötsligt anfölls av en samling unga gärningsmän.

Men föräldrarna behöver inte nödvändigtvis vara alkoholiserade eller våldsamma för att deras barn ska börja begå brott. Ibland räcker det med att familjen har dålig ekonomi. Den som inte kan få några fickpengar hemma känner sig lätt utanför bland sina vänner. Men kanske de kan vara till hjälp? kompisarna kanske vet något annat sätt att skaffa pengar? Det gör de olyckligtvis då och då. Att stjäla är till exempel en metod för att tjäna extra pengar snabbt.

Mycket är drogrelaterat

Cannabis, Läkemedel, Hash, Hasch, Hampa, Ört, Medicinsk

Bild: Pixabay.com

En kort paus från den hårda verkligheten kan kännas väldigt frestande. Därför låter sig många ungdomar- och även barn-  övertalas till att testa först tobak och alkohol. Därefter kanske det kommer erbjudanden om narkotika. I denna stund avgörs barnens hela framtid. Den kortvariga känslan av välbehag följs genast av många allvarliga problem. Inte bara hälsan drabbas. Narkotika är dyrt och smakprovet var inte gratis. En ond cirkel har blivit född.

För den som väl är inblandad i brott och gör människor illa så är det väldigt svårt att börja om. Det bästa är naturligtvis att inte låta sig bli frestad. Men utan hjälp är det inte lätt. Vi som tillhör vuxenvärlden måste alltid vara på vår vakt och observera små men viktiga tecken från den yngre generationen. Tillsammans kan vi förhindra mycket, det gäller bara att inte komma för sent.

 

 

 

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button