BrottHotMisshandel

Våld i hemmet

hem, familj, brott, våld

Våld i hemmet

Skrik. Gråt. Föremål som går i krasch. Ljud av förtvivlan som tränger genom väggarna. Grannar ringer 112.

Brottsplatsen

Fyra till fem poliser kommer till platsen för att reda ut vad det är som pågår. Oftast är det inte första gången polisen kommer hit just till den adressen. Varför måste det hända igen och igen då? Det beror tyvärr mest på brottsoffret. Hon, för det är trots allt oftast just en kvinna som är brottsoffret. Hon vågar inte anmäla maken, han är ju den som drar in pengar i familjen. Han är ju vanligtvis så snäll. Vi har ju våra barn också. Vad händer med mig om han blir häktad och satt i fängelse? Nej, nej det var bara ett litet gräl och så råkade jag ramla i duschen. Ja, måste verkligen lägga in en duschmatta i badkaret.

Situationen

Bilden när poliserna kommer in i lägenheten. En kvinna sitter snyftande i soffan och gömmer huvudet i händerna. Två små barn har kurat ihop sig i ett hörn av rummet. Dom skakar av rädsla och förstår inte vad som händer. Mitt i rummet står mannen fortfarande med höjd näve, redo att slå igen och igen. Han har börjat nu och kan inte sluta. Han måste få ut hela sin ilska mot kvinnan där som är hans hustru. Detta är våld i hemmet.

Kvinnans skador blir dokumenterade på plats och blir även videofilmat av polisen. Om behovet finns blir det sjukhusvård. Även kriminaltekniker blir inkallade för att säkra bevis mot den åtalade. För barnens skull kontaktas Socialtjänsten.

Utredning

Därefter beroende på om åklagaren begär häktning börjar polisen utreda omgående med förhör av misstänkt, brottsoffer och vittnen. Det samlas in sms, telefonsamtal mellan brottsoffret och den misstänkte och skola, socialtjänsten och brottsofferjouren kontaktas. Om den misstänkte släpps fri på grund av bristande bevis så ska polisen, åklagaren eller kriminalvården meddela offret om detta och eventuellt erbjuda skydd i form av kontakt med kvinnojouren/mansjouren, skyddat boende och överfallslarm.

Offret

Tyvärr blir det oftast så att om den åtalade blir frisläppt så kommer offret aldrig känna sig fri. Hen kommer alltid att snegla bakåt, hoppa till vid minsta oförväntade lilla ljud, aldrig mer känna sig helt trygg så länge hennes plågoande finns där ute någonstans.

 

Källa:

God vän som är före detta polis.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button