Nyheter

Varma juni fick konsekvenser

Under juni månad drunknade 23 personer i runt om i Sverige. Det är den näst högsta siffran efter föregående år då 26 personer dog under juni månad. Svenska Livräddningssällskapet menar att pandemin spelar in. 

Bild: pixabay.com

Svenska Livräddningssällskapet flaggade i början av pandemin om att stängda simhallar kan komma att få förödande konsekvenser. Att många kommuner valde att stänga sina simhallar för att minska smittspridningen kommer att bidra till en lägre simkunnighet, menade det ideella sällskapet, som vurmar för att öka simkunnigheten.

Vattenskoter
Två av drunkningsolyckorna som skedde i juni i år omfattade två personer som framförde vattenskotrar utan flytväst. På Svenska Livräddningssällskapets hemsida förs vattenskotern fram som en stor bov i dramat för antalet ökade drunkningar de senaste åren.

Svenska Livräddningssällskapet har länge bedrivit påverkansarbete för att det ska bli lagstadgat att den som kör skoter måste bära flytväst. I dagsläget finns ingen lag på att föraren måste bära flytväst.

Totalt beräknas 200 personer omkomma årligen i drunkningar runt om i Sverige. Av de 23 personer som dog under juni månad var tre av dessa barn under tio år. Ett av barnen var den femåriga pojke som försvann från ett HVB-hem i Hagfors och sedan hittades drunknad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button